Salame Finocchiona

Afkomst: Toscane
Vlees: varken
Smaak: zoutig, delicaat, vrij vet en erg aromatisch
Lekker bij: een glas chianti, pecorino semi stagionato

De Salame Finocchiona is een van onze populairste salami’s, en wij snappen waarom! Het is een unieke salami met venkelzaad en met ontzettend veel karakter, afkomstig uit Toscane, tevens ook de enige plek waar deze salami officieel vandaan mag komen.

De Finocchiona weerspiegelt het karakter van de Toscaanse mensen. Hun authenticiteit, de tradities en de geschiedenis van de Toscaanse landbouw.

De IGP-benaming van deze salami is het kwaliteitslabel die alle stappen in de productie van de salami beschermt, om de kwaliteit goed te behouden. Dit houdt in dat de oorsprong van alle ingrediënten gecontroleerd wordt van de kruiden tot het vlees zelf. Ook worden de recepten gecontroleerd en alle stappen in het productieproces van de producenten.

De salame finocchiona heeft een lange en rijke geschiedenis. Zo ontstond de finocchiona omdat de Toscaanse boeren zo rijk waren aan venkel dat ze het in hun salami’s stopte om mindere kwaliteit wijnen beter te kunnen verkopen. Een ander verhaal is dat de Toscaanse boeren venkel gebruikte in plaats van de duurdere specerij peper om de smaak van minder goed varkensvlees te verbloemen. Men zou namelijk de slechte wijn niet goed meer kunnen proeven als het gepaard zou gaan met een plakje venkel salami. Tegenwoordig zijn de producten in Toscane zo ontwikkeld, dat dit juist een gouden combinatie is.

De Salame Finocchiona IGP wordt gemaakt van zorgvuldig geselecteerd varkensvlees. Dit moet vlees zijn afkomstig van een specifiek varken die opgegroeid is in bepaalde gebieden in Italië. Hierna wordt het vlees op smaak gebracht met verschillende kruiden zoals zout, zwarte peper, venkel en eventueel rode wijn. Per salumeria wisselt het recept van op smaak brengen, iedereen heeft zijn eigen familierecept.

Na het op smaak brengen van het vlees worden de salami’s ingepakt en afhankelijk van het gewicht voor 15 tot 45 dagen rijpen.
Na deze rijping is de finocchiona klaar om gegeten te worden. Heerlijk in combinatie met een pecorino semi stagionato uit Toscane en een glas Chianti Classico.