Prosciutto Toscano DOP

Afkomst: Toscane
Vlees: varken
Smaak: kruidig, zout,
Lekker bij: vijgen, pecorino semi stagionato

In Italië heb je vele verschillende rauwe hammen. De combinatie van de frisse lucht van de Toscaanse bergen en de zeewind van de Tyrreense zee zorgt voor het perfecte klimaat om de Toscaanse rauwe ham te laten rijpen. Het is een aardse ham die niet alleen zoals de Parma en San Daniele gerijpt wordt met alleen zout, maar ook met lokale specerijen zoals jenevernessen, rozemarijn en heel veel zwarte peper.

Om in aanmerking te komen voor Prosciutto Toscano DOP, wat staat voor Protected Designation of Origin, de beschermde oorsprongsbenaming, is elke stap in de productie gereguleerd. Het begint bij de Toscaanse gefokte varkens, tot aan de gecontroleerde droogkamers waar de hammen voor minimaal 12 maanden moeten drogen. De blend van verschillende kruiden die de producenten van de Toscaanse rauwe hammen gebruiken wordt vaak geheimgehouden, zo is elke producent uniek.

Deze ham is korter gerijpt dan de welbekende Prosciutto di Parma en de Prosciutto San Daniele. Dat betekent dat de ham iets steviger en zouter is in smaak en structuur. De plakken die van de Prosciutto Toscano afkomen zijn vaak mooi rechthoekig qua vorm. Dit maakt deze prosciutto uitermate geschikt voor het inwikkelen van vis, groentes of bijvoorbeeld vlees.