Prosciutto San Daniele DOP

Afkomst: Friuli, Venezia Giulia
Vlees: varken
Smaak: zacht, zoet, vettig, gedroogd fruit, broodkruim
Lekker bij: antipasti, pecorino semi stagionato

In Italie heb je verschillende rauwe hammen, waaronder de San Daniele DOP. Prosciutto di San Daniele is gemaakt van slechts twee ingrediënten: hoogwaardige varkenspoten en zeezout. Deze rauwe ham wordt van begin tot eind geproduceerd in San Daniele, een klein dorpje in de noordelijke regio van Friuli Venezia Giulia in Italië. De combinatie van lucht uit de bergen en de Adriatische Zee wind maakt het gebied van San Daniele de perfecte plek om deze prosciutto te rijpen.

Voor de Prosciutto di San Daniele worden enkel een speciaal geselecteerd varken gebruikt die in de 10 gekozen regio’s in Noord-Italië worden grootgebracht en die moeten op een speciale manier grootgebracht worden. De productie van de San Daniele mag alleen plaats vinden in het dorpje San Daniele.

Wat de San Daniele zo uniek maakt en anders dan andere rauwe hammen is de vorm. De ham heeft de vorm van een gitaar. Dit komt omdat de varkenspoten worden gezout en vervolgens gedurende twee tot drie dagen ingedrukt. Hierdoor kan het zout dieper in het vlees doordringen en krijgt het meer smaak. Het geeft Prosciutto di San Daniele ook zijn kenmerkende gitaarvorm.

Het resultaat een heerlijke ham die minimaal 36 maanden is gerijpt. Onze langst gerijpte ham en daardoor ook ontzettend zacht en zoet van smaak met tonen van broodkruim, gedroogd fruit en gerste mout. De smaak is herkenbaar uit duizenden. Vol en vettig. Fantastisch op een Antipasto plank om los te eten maar ook super met een mooie gerijpte pecorino.