Prosciutto di Parma DOP

Afkomst: Parma, Emilia-Romagna
Vlees: varken
Smaak: zacht, delicaat, zoet, noterig en complex
Lekker bij: antipasti, meloen en mozzarella

Om een Prosciutto di Parma ook echt een Prosciutto di Parma dop te maken moeten de producenten strikte wettelijke richtlijnen volgen die nauwlettend worden gecontroleerd door het Consorzio di Prosciutto di Parma. De methodiek moet 100% natuurlijk zijn, de ham mag geen toevoegingen bevatten alleen zeezout, lucht en tijd.

Voor de Prosciutto di Parma worden enkel een speciaal geselecteerd varken gebruikt die in de 11 gekozen regio’s in Italië worden grootgebracht. Ze moeten een groot vrij veld hebben en hebben een gezond dieet van natuurlijk voer en overgebleven wei van de productie van Parmigiano Reggiano. Dit unieke dieet geeft het vlees een zoete en nootachtige smaak.

De varkenspoten worden met de hand gezout door een zogenoemde Maestro Salatore, de ‘’zoutmeester’’. Vervolgens laten ze het een week op een koele temperatuur rusten. Daarna wordt het vlees voor de tweede keer gezouten en weer voor twee weken gedroogd. Het gezouten varkensvlees wordt tussen 60 en 90 dagen opgehangen in gekoelde, vochtige ruimtes. Dit zorgt ervoor dat het vlees het zout goed opneemt. Na de juiste tijd worden de hammen gewassen en geborsteld voordat ze verder gaan met het rijpingsproces.

Na het eerste deel van het drogingsproces worden de poten ingesmeerd met een mengsel van reuzel, zout en peper om te voorkomen dat het vlees te snel uitdroogt. Ze worden vervolgens weer opgehangen in donkere kelders en gedurende ten minste 14 maanden gedroogd, hoewel sommige producenten ze tot 36 maanden kunnen laten rijpen. Onze Prosciutto di Parma is altijd minimaal 24 maanden gerijpt, maar meestal langer!

Nadat de ham lang genoeg gedroogd heeft, wordt de ham geinspecteerd op verschillende plekken. Als de prosciutto de test doorstaat, wordt deze gebrandmerkt met een speciaal symbool: een vijfpuntige "Ducal Crown" met het woord "Parma" erin geschreven. Dit symbool is hoe je weet of de Prosciutto di Parma gegarandeerd authentiek is!

De koning onder de hammen, de Prosciutto di Parma, is zacht, delicaat, zoet, nootachtig en vooral ontzettend lekker. Fantastisch om los te eten maar ook erg goed te combineren met ciabatta brood, zoete meloen en een romige mozzarella.