Culatello Zibello DOP

Afkomst: Po-vlakte, Zibello zijde
Vlees: varken
Smaak: zacht, mals, rijp, zoet, nootachtig en complex
Lekker bij: om los te eten

Culatello di Zibello DOP is een relatief onbekendere rauwe ham. Terwijl dit eigenlijk de meest luxe, lekkere en bijzondere ham is, gemaakt van een van de beste stukken vlees van het varken. Een van de redenen waarom de Culatello nog minder bekend is omdat de kunst van het maken van Culatello al generaties lang alleen wordt doorgegeven aan de mensen die uit het gebied van de Po-vallei komen. Hier is de Culatello ontstaan en hier werd het geheim van de Culatello eeuwenlang bewaard, want alleen zij mochten weten van het bestaan van de ham, gezien het zo lekker was. Pas na honderden jaren werd het geheim van het bestaan van de Culatello worden onthuld en kwam het bij de rest van de Italiaanse consumenten terecht.

De Culatello di Zibello wordt alleen gerijpt bij een specifiek gebied bij de Po-rivier. Hier is namelijk een mistig vlak die het perfecte klimaat heeft voor het rijpen van de Culatello ham. De Culatello wordt gemaakt van de bovenbil spier van de achterpoten van het varken. De Culatello di Zibello wordt alleen gerijpt bij een specifiek gebied bij de Po-rivier. Hier is namelijk een mistig vlak die het perfecte klimaat heeft voor het rijpen van de Culatello ham. De Culatello wordt gemaakt van de bovenbil spier van de achterpoten van het varken. Het wordt ingebonden met touw, dit zorgt voor zijn bijzondere peervormige stuk vlees. Wanneer het vlees is ingebonden wordt het vlees gezout en op smaak gebracht met zwarte peper en/of knoflook. Sommige producenten voegen ook droge witte wijn toe.

Het consortium van de Culatello di Zibibbo verenigt alle 22 producenten die een licentie hebben op Culatello di Zibello DOP te produceren. Zij zorgen ervoor dat de Culatello op de juiste manier worden geproduceerd om de kwaliteit te behouden. Zoals dat de varkens alleen geboren en getogen mogen zijn in de graafschappen van Emilia Romagna en Lombardije.
De smaak van de Culatello is zacht, mals, rijp, zoet, noterig en complex. Fantastisch om los te eten op een antipasto plank.