Coppa di Parma DOP

Afkomst: Parma
Vlees: varken
Smaak: zoutig, delicaat, vrij vet en erg aromatisch
Lekker bij: antipasti en taleggio

Coppa di Parma is een gezouten ham afkomstig van de nek van het varken. Het is wat vettiger dan de bekendere Parmaham maar ontzettend smaakvol.

De Coppa di Parma wordt geproduceerd volgens de regels van het Conservatorium voor de bescherming van de Coppa di Parma, in Parma. Zij controleren hoe de ham geproduceerd wordt, welk vlees wordt gebruikt en waar het vlees afkomstig van is. Het zijn enkele varkensrassen die gebruikt mogen worden. De toegelaten productiegebieden bevinden zich onder andere in Emilia Romagna, Lombardije, Parma, Modena en Pavia. Deze gebieden zijn perfect voor de productie voor de coppa omdat ze dankzij het doorgaans vochtige klimaat, de koudere winters en de warmere zomers, een langzame en constante droging van de Coppa di Parma mogelijk maken.

Het is een eeuwen oude ham die terug te vinden is uit oude documenten uit de 17e eeuw. Tegenwoordig wordt het gespierde deel van het varken wordt gebruikt voor deze ham. Het wordt gemasseerd met zout, kruiden en andere natuurlijke aroma’s. Dit laten ze 6-10 dagen intrekken. Na dit proces wordt het vlees met de hand ingebonden en dan gaan ze over naar de droogfase. In deze fase droogt het vlees langzaam uit en komt het vlees helemaal op smaak samen met de toegevoegde kruiden. Dit proces duurt minimaal 60 dagen.

Er bestaan vele variaties op de Coppa di Parma. De bekendere is bijvoorbeeld de Capocollo en Lonzino. Zij hebben weer andere productiemethodes en hierdoor ook weer een hele andere smaak beleving.

Coppa di Parma heeft een typische cilinder form en is herkenbaar door grote witte gedeeltes vet gemengd met donkerrood vlees. De smaak is zoutig, delicaat, vrij vet en erg aromatisch. Het is heerlijk op een antipasto plank of op brood!